Fruitbedrijf Van Westreenen in Echteld teelt op 75 hectare Kanzi appels en Conference peren voor het boven segment van de exportmarkt. De hoge kwaliteitseisen en de omvang van het totale areaal vragen erom snel te kunnen schakelen bij de juiste weersomstandigheden. De combinatie van het Vlak-hagelnetsysteem en twee Munckhof drierijenspuiten bij Van Westreenen bewijzen zich nu al 12½ jaar. Van Westreenen profiteert van de snelheid en nauwkeurigheid van de drierijenspuiten en de werkruimte en het licht van het Vlak-hagelnetsysteem. De vrees van sommige fruittelers dat het Vlak-hagelnetsysteem kan bezwijken onder het gewicht van een fikse hagelbui blijkt na 12½ nog steeds ongegrond.

Bij goed weer snel kunnen schakelen én spuiten is cruciaal

Berend-Jan van Westreenen: “Snel schakelen om te kunnen spuiten onder ideale weersomstandigheden is cruciaal voor de beste werking van de spuitmiddelen. Het Vlak-hagelnetsysteem biedt veel werkruimte onder de hagelnetten. Door de rijafstand van de palen, de ruime doorrijhoogte en de paalafstanden kan ik goed met de drierijenspuiten uit de voeten. Op momenten dat we willen spuiten, hoeven de hagelnetten niet eerst omhoog. Dat kost ons met zes man een uur per hectare. Ik gebruik het Vlak-hagelnetsysteem nu 12½ jaar. Regelmatig krijg ik te maken met hagel, die zonder hagelnetten, matige tot zwaardere schade op zou leveren. Er ligt dan een flink pak hagel op de netten. Het duurt even voordat de netten de hagel kwijt zijn. Onder het gewicht van een buitensporige hagelbui zakken de netten wel wat door. Dat is even wennen. Mijn ervaring is dat de netten ijzersterk zijn. De overspanning van de netten is zo berekend dat het risico op doorzakken theoretisch nihil is. In de 12½ jaar dat ik de netten gebruik heb ik nog nooit problemen gehad. Alternatieven voor het Vlak-hagelnetsysteem zijn er wel, maar die bieden onvoldoende ruimte om te kunnen werken met de drierijenspuiten.”

Hoge capaciteit en juiste bladbedekking met drierijenspuiten van Munckhof

Van Westreenen werkt sinds 2010 met twee drierijenspuiten van Munckhof. Berend-Jan: “Dit is mijn tweede lichting drierijenspuiten van Munckhof. Mijn drierijenspuiten uit januari 2021 zijn uitgerust met het VariMAS-windrichtingsysteem, waarbij de luchtdruk op de uitblaasopeningen automatisch wordt geregeld. Zelfs bij tegenwind zorgen de drierijenspuiten voor de juiste bladbedekking en positionering van de spuitmiddelen midden op het blad. De spuitcapaciteit is hoog. Een hectare fruit spuiten we in 20 minuten. Vroeger was dat 45 minuten per hectare.”  Berend-Jan van Westreenen: “De combinatie van de Munckhof drierijenspuiten en het Vlak-hagelnetsysteem van FruitSecurity werkt ongekend goed. Dit jaar al 12½ jaar.”

Vlak-hagelnetsysteem biedt veel werkruimte en licht

Gerben van Veldhuizen van FruitSecurity ziet een toenemende interesse voor het Vlak-hagelnetsysteem. “Traditionele hagelnetten hangen wat door. Vlak-hagelnetsystemen creëren meer licht en meer werkruimte in de boomgaard. Daardoor kunnen fruittelers goed uit de voeten met de drierijenspuit. Het maakt de boomgaard toekomstbestendiger. Van Westreenen was één van de eersten die investeerde in de combinatie van het Vlak-hagelnetsysteem en twee drierijenspuiten van Munckhof. Na hem volgden nog veel van onze klanten. Het Vlak-hagelnetsysteem komt van oorsprong uit Oostenrijk waar extreme hagelbuien en harde wind veel vaker voorkomen. We hebben intussen al heel wat Vlak-hagelnetsystemen verkocht en hagelbuien gezien. Tot nu toe zonder problemen.”

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken