Door Joeri Wisse
EVERSDIJK – Géén loodzware plukemmers voor de veertig Polen die druk bezig zijn de oogst van Martijn en Jessica Slabbekoorn uit Eversdijk van de bomen te halen. Sinds dit jaar werkt het bedrijf volledig met machines waarbij de plukkers de appels en peren zó op de lopende band kunnen leggen. De jonge ondernemers omarmen ook buiten pluktijd moderne technologie. Zo brengt een drone de bloesemdichtheid in kaart en zorgt een zelfrijdende tractor met slimme spuit dat elk boompje precies krijgt wat-ie nodig heeft.
Een zachtjes pruttelend motortje klinkt tussen de rijen Conference-peren in de boomgaard van Slabbekoorn Fruit. Het is de aandrijving van de Pluk-O-Trak. Een machine die met behulp van vier plukkers soepeltjes zo’n duizend kilo fruit per uur oogst. ,,Mijn schoonvader werkte er al vanaf begin jaren negentig mee”, zegt Jessica Slabbekoorn. ,,Plukkers kunnen het fruit meteen op de lopende band leggen. Dat werkt veel beter dan een plukemmer, die behoorlijk zwaar is voor je rug.”
Het familiebedrijf – haar man Martijn is de zesde generatie- is dit jaar helemaal overgeschakeld op de Pluk-O-Trak. De machines worden ingezet op de drie locaties bij Eversdijk (nabij Kapelle), Kruiningen en Colijnsplaat. ,,We hebben er nu in totaal tien. Dit jaar hebben er vijf bijgekocht ter vervanging van de treintjes die we gebruikten op het bedrijf in Kruiningen dat we een paar jaar geleden overnamen. Nadeel daarvan is dat je nog steeds veel moet bukken en rekken en dat het fruit met de hand in de kist moet worden gelegd.”
Altijd op ooghoogte plukken
Met de ‘rijdende lopende band’ speelt dat probleem niet, laat Jessica zien. ,,De twee vrouwen voorop lopen plukken de onderste helft van de bomen, de twee mannen bovenop pakken de bovenkant. Zo werk je bijna altijd op ooghoogte.” Ieder heeft een eigen flexibele lopende band. Het is geen toeval dat de mannen boven staan en de vrouwen ervoor lopen. Jessica: ,,De mannen zijn fysiek net wat sterker en zorgen dat er een nieuwe kist wordt klaargezet als deze vol is.”
Behalve dat veel comfortabeler is voor de plukkers, spint ook de fruitteler garen bij de machine. Doordat de Pluk-O-Trak de vruchten via zachte rubberen flappen en ronddraaiende borstels met alle beleid in de kist legt, loopt het fruit nauwelijks butsen op. Jessica: ,,En je hoeft ook niet van tevoren in te schatten hoeveel kisten je per rij nodig hebt. Als hij vol is, wordt de kist neergezet en later opgehaald met de heftruck.”
De techniek van de mechanische oogsthulpjes is relatief eenvoudig als je het vergelijkt met de innovaties waar Slabbekoorn Fruit buiten de pluktijd mee werkt. ,,We vinden het leuk om nieuwe dingen uit te proberen, zoals precisiefruitteelt. In de landbouw werkt bijna al iedereen met gps, maar ook in de fruitteelt is dat de toekomst.”
De basis hiervan is het verzamelen van allerlei gegevens. ,,Via een quad meten we eerst de samenstelling van de bodem. Zanderige plekke houden minder goed vocht vast en moeten bijvoorbeeld meer water krijgen. En dit jaar hebben we voor het eerst de bloesemdichtheid gemeten met een drone. Waar weinig bloemen zijn, moet je meer bemesten of beter snoeien. En plekken met veel bloesem kun je chemisch dunnen zodat het fruit niet te klein wordt.”
Primeur met zelfrijdende slimme spuit
Een paar weken geleden had Slabbekoorn Fruit zelfs een landelijke primeur. ,,Zelfrijdende tractors bestaan al een tijdje, maar wij wilden er pas aan zodra we er ook een ‘slimme spuit’ achter konden hangen. Zo’n intelligente spuit weet precies welke bomen hij wel en niet moet bespuiten en kan ook zien waar de blaadjes hangen.” De techniek draagt bij aan het milieu, omdat voedingsstoffen en gewasbeschermingsmiddelen zo efficiënt mogelijk worden gebruikt.
Inzet van nieuwe techniek is niet alleen leuk, maar ook noodzakelijk, zegt Jessica. ,,We hebben nu drie vaste mensen in dienst, maar we zouden er graag meer aannemen. Helaas is er steeds minder vakbekwaam personeel. Dankzij de techniek is het makkelijker om per persoon meer hectares onder je hoede te nemen.”